SARA CARREIRA

Un alumno pode coñecer a historia e a pegada da Editorial Galaxia como parte do programa da materia de Lingua Galega e Literatura, aprendendo as datas máis importantes (como a súa constitución o 25 de xullo de 1950) e repasando a longa listaxe de autores que puideron publicar con este selo fundamental para a historia recente de Galicia. Pero tamén pode aprendelo todo facendo unha reportaxe. E precisamente esa foi a opción de dúas profesoras do colexio San Xosé de Cluny, de Santiago. Esther Balboa, docente de Lingua, e Rosa Cacheda, de Xeografía e Historia, sumaron as súas forzas para que os rapaces aprenderan dun xeito significativo lingua, literatura e historia galegas.

O aniversario redondo, recorda Balboa, foi o ano pasado, pero para entonces o Cluny xa estaba no programa Xornalismo na Escola, de La Voz de la Escuela. A pandemia só retrasou a súa realización e publicación.

Dous meses de traballo

Esther Balboa explica que despois dun inicio de curso complicado, como en todos os centros, comezaron o traballo en abril: «Os alumnos de 4.º de ESO estaban a estudar a posguerra e pareceunos o momento axeitado». Contactaron co ex director da editorial Víctor Freixanes, que é ademais presidente da Real Academia Galega (RAG), e estivo con eles nas letras galegas.

«Para os rapaces —explica Balboa— falar co presidente da Real Academia parecíalles complicado, porque é unha personalidade que ven moi lonxe, está moi arriba». Pero Freixanes axudounos moito: «Foi moi sinxelo, moi próximo con eles, e falou cunha linguaxe fácil, buscando cousas en común, coma que el fora profesor». Pouco a pouco, e despois de varios contactos preliminares, os rapaces foron tendo máis confianza e cando celebraron a entrevista resultou moi fluída. Balboa e Cacheda recoñecen que o comportamento e o traballo dos seus alumnos sorprendéronlles para ben: «Se lles dás responsabilidade, son capaces de facer máis cousas das que pensas. Iso aprendémolo neste programa».

PREMA AQUÍ PARA LER A REPORTAXE

Compartir en Compartir en Facebook Compartir en Twitter Compartir en WhatsApp

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies